Hangi Cilt Tipine Sahip Olduğumuzu Nasıl Anlarız


Cilt tipleri
İlk olarak hangi cilt tipine sahip olduğunuzu belirlemelisiniz. Bazılarınız bu konuyla ilgili yeterince bilgili olsanız da hiç bilgisi olmayanlar için 4 cilt tipi olduğunu açıklamakta yarar görüyorum: normal, yağlı, kuru ve karma.

Hangi cilt tipine sahip olduğunuzu aşağıdaki basit yöntemle belirleyebilirsiz:
Yüzünüzü yıkadıktan 2-3 saat sonra yüzünüzün çeşitli bölgelerini kağıt peçeteyle silin. Peçetede yağlı lekelerin oluşumu yüzünüzün o bölgesinin yağlı olduğunu gösterir. Bu tür lekelerin ortaya çıkmaması cildin kuru veya normal olduğu anlamına gelir.

Karma cilde sahip olduğunuzu alın ve burun bölgenizin yağlı olmasından anlayabilirsiniz. Yüz, göz çevresi, boyun bölgesi kurudur.

Normal cilde sahip olan bazı insanlar yüz bakımına ihtiyaçları olmadığını düşünürler. Bu bir yanılgıdır. Yaş ilerledikçe cilt kurumaya başlar. Gerekli olan günlük bakım yapılmadığı takdirde cilt yeterince beslenmez, esnekliğini ve tazeliğini yitirir, cilt normalden kuruya veya yağlıya doğru bir değişiklik gösterir.

Bakım yapılmayan bütün ciltler en fazla 25 yaşından sonra değişikliğe uğrar. Bunu unutmayın.

Normal ciltlere pek sık rastlanmaz. Bu cilt tipi mat, pürüzsüz, gereksiz parlaklıktan uzaktır. Su ve sabuna karşı olumsuz tepki vermez. Yine de bütün bunlar bakıma ihtiyaç olmadığı anlamına gelmez.

İlk olarak yüzü doğru yıkamayı öğrenmek gerekir. Yıkama sırasındaki ciltteki gözenekler toz, kir ve yağdan arınır. Yüzün yıkanırken ovulması suyun temizleyici özelliğini arttırır. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak cildin daha iyi beslenmesini sağlar. Yumuşak kireçsiz su kullanmak gerekir. Bu amaçla suyu kaynatarak bir saat dinlendirebilirsiniz. Veya bir litre suya yarım tatlı kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz.

Çok sıcak veya çok soğuk suyla yıkanmanızı önermiyoruz. Soğuk suyun etkisiyle cilt kurur, kaşıntı ortaya çıkar. Kaynar su uzun süreli kullanım sonrası cildin sarkmasına, esnemesine neden olur, soğuğa karşı cildin dayanıklılığını azaltır. 

Normal ciltleri günde 2 defa yıkamak yeterlidir; sabah ve uyumadan 3 saat önce.

Yüzünüzü yıkadıktan sonra ıhlamur çiçeğinden hazırlanmış losyonla yüzünüzü silmeyi deneyebilirsiniz. 

Losyonu hazırlamak için; 
1 yemek kaşığı ıhlamur çiçeğinin üzerine yarım bardak kaynar su ekleyin, bardağın üzerini kapatın, 15 dakika bekletip süzün, 1/3 tatlı kaşığı bal ekleyin. Bu losyon cildi temizleyip, yumuşak ve sıkı hale gelmesini sağlayacaktır. Losyonu yüzünüze ve boynunuza sürün, 5-10 dakika bekletin. Karışımı buzdolabında 3-4 gün tutabilirsiniz, daha sonra tazeliğini kaybedebilir.

Popüler Yayınlar